RSS Feed

Dramatica și scumpa transformare a unui parc verde într-un parc cu betoane – Parcul Drumul Taberei – Moghioros, adio!

vezi toate articolele de
09 Apr 2015 la 16:33 35 comentarii 3341 vizualizari.

În urmă cu vreo 10 ani auzeam frecvent că Drumul Taberei este unul dintre cele mai verzi cartiere din București. O spuneau locuitorii lui, o spuneau și cei aflați în trecere prin zonă. Când ne-am mutat – întâmplarea face că ne-am mutat în sectorul 6. Nu neapărat ca să fim aproape de faimosul-verde Drumul Taberei dar desigur că nici rău nu ne-a prins. Am avut răgaz vreo trei ani să ne bucurăm de verdeață pentru că apoi bum – săpăm guri de metrou care în +100 de ani se vor transforma în gura noastră de metrou, bum – mai toaletăm copacii până când îi lăsăm fără crengi, bum – mai săpăm un șanț că cine știe la ce ne va folosi pe viitor, bum-bum-bum – mai dăm niște autorizații de construcție pentru clădiri cu 8 etaje în cartiere de case sau dacă se poate vizavi de un alt bloc în așa fel încât locuitorii să poată să-și împrumute brichetele în caz de nevoie. Pe fereastră direct, cum altfel? Bum – transformăm un parc cu copaci și verdeață într-o promenadă betonată, cu lac mărginit de stânci și pietricele din magazinele de ikebana pentru că sălciile noatre sunt vulgare așa cum stau ele primăvara cu floarea și frunza la vedere.

(înainte)

(după – foto româniacurată.ro)

Știți fostul parc Drumul Taberei (sau Moghioros)? Dacă l-ați cunoscut în urmă cu trei ani bucurați-vă! După trei ani de construcție (chiar, oare mai există vreo țară în care parcurile se construiesc și nu se plantează?!) s-a transformat într-un monument hidos al nepăsării Primăriei Sectorului 6 față de locuitori.

În martie 2012 scrisesem că nu știu cu cine să votez – domnul primar de atunci, Poteraș, avea următorul plan – Parcul Drumul Taberei va fi dotat cu fântâni arteziene tip Nufăr, una cu 60 de jeturi de apă, locuri de joacă pentru copii, foișoare pentru practicarea mai multor jocuri de societate, catarg pentru arborarea drapelului țării, terenuri de sport, un monument artistic din oțel inoxidabil Pasărea măiastră, pistă de carting, ambarcader și debarcader pentru bărci cu vâsle și o pasarelă pietonală metalică în arcadă. Şi 13 camere de supraveghere pentru cine nu ştie să se joace frumos. Na, să mai spuneţi ceva. Şi totul la doar 18 milioane de euro. Cadooo, cum spune reclama. (textul întreg aici)

(înainte)

(înainte)

(după)

Nu l-am votat pe dumnealui și acum îmi pare rău, poate ar fi dus la bun sfârșit proiectul mall-ului cultural. Iar defrișarea parcului s-a realizat oricum chiar dacă s-a făcut o economie de 3 milioane din costul proiectlui inițial. Lucrările de reamenajare a Parcului Drumul Taberei au început în 2012, iar parcul a fost închis în mai 2013. Autorităţile au promis că se vor finaliza până la sfârșitul lui 2014. Valoarea proiectului este de circa 15 milioane de euro – 75.188.177,45 lei, din care contribuția bugetului local este de 1.215.809,90 lei, restul fiind finanțarea nerambursabilă din fonduri europene. În prezent, proiectul este realizat în proporție de circa 90%, potrivit informațiilor de pe site-ul primăriei. Reprezentanții instituției au declarat inițial că termenul de finalizare a lucrărilor era noiembrie 2014. (mai multe amănunte aici)

Parcul se va redeschide în 1 iunie. Primăria Sectorului 6 a redeschis acum două săptămâni parcul pentru o zi, după ce în ultimele trei săptămâni cetățenii au protestat în fiecare duminică, cerându-i acest lucru primarului Rareş Mănescu. Reprezentanții Primăriei spun că parcul a fost deschis duminică pentru copiii unor grădinițe din Sectorul 6, nu din cauza protestelor cetățenilor. Chiar, ați mai auzit ca cetățenii să fie nevoiți să protesteze pentru ca să aibă acces în parc? Unde? Când, adică în ce secol?

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 35 comments
 • 1

  Draga daca ar fi situatia cu adevarat “Dramatica” pentru majoritate, acestia n-ar lasa lucrurile sa decurga asa. Semn ca ii doare undeva, ei iubesc betoanele.

  Bine ca m-am carat din sectorul 6.

 • 2

  Sunt ingrozita de cat a putut sa distruga acest primar. Locuiesc in Dr.Taberei si sunt stupefiata de dezastrul facut pe Str. Brasov, unde dl. Manescu s-a gandit sa mai toace niste bani fara a fi in folosul cetateanului. A defrisat strazile, a sapat si pus niste stropitori,iar acum dupa mai bine de un an nu a finalizat lucrarea. Vorbim de o strada inceputa anul trecut de Florii. A umplut strada cu banci si o tentativa de gard, a distrus parcarea. In momentul de fata suntem hotarati sa-l dam in judecata pentru disconfortul adus. Totul are o limita!

 • 3

  @meridiana: îmi pare rău, îmi imaginez că e prăpăd :( vă doresc succes!

  Dora Constantinovici
  2015-04-14 18:11:34 | Raporteaza
 • 4

  Cit de golas este parcul, nu se mai poate numi parc! Cu atitea alei betonate si bolovani care se vor incinge de caldura vara, nimeni nu se va mai plimba in acest parc al bolovanilor! Unde este racoarea pomilor, umbra lor? Unde este acea minunata si batrina salcie de la piciorul podului? I- au trebuit 20 de ani sa ajunga asa , in acea minunata si splendida coroana plingatoare !!!!!! Cui i- a stat in git salcia aceea? De ce a trebuit desfiintata!!!!!!!!!!! Numai pentru salcia asta as merge pina in pinzele albe cu un proces contra d- lui primar Cit de cretin poate fi arhitectul de a permis asa ceva si si- a pus nenorocitii aia de bolovani pt care , sigur, s-a platit o poala de bani !

 • 5

  Si nu s-a multumit numai cu parcul. A distrus tot ce era verde prin jurul blocurilor: gard viu, liliac, iasomie, trandafiri,copaci, ca sa semene gazon !!!

 • 6

  La un protest pentru parcuri, copaci, spatii verzi, vegetatie daca se strang 100 de persoane e mult. La un miting electoral sau mai putin electoral se strang la sarlmale, bere si mici gratis cat incape. Concluzia?

 • 7

  M-am nascut si am trait 30 ani la 5 minute de acest parc. Parintii mei sunt acolo si acum, si de 3 ani ii aud plingindu-se de inchiderea parcului si de banii aruncati degeaba. Discutiile sterile nu ajuta. Este evident ca cineva a cistigat din aceasta modernizare care nu a fost ceruta de catre cetateni. Trebuie sa aflam cine sunt cei care au semnat contractul de incepere a lucrarilor (constructor si administratia publica) si sa cerem inteventia DNA.

 • 8

  @Jucătoru: așa e, doar discuțiile nu e ajută cu nimic, ar trebui făcut ceva chiar dacă acum că faptul a fost cosumat mare lucru nu se mai poate face pentru vegetația parcului. dar măcar să plătească cei care au de plătit. îmi dau seama cât de traumatizant este pentru oamenii care stau chiar în zonă cum sunt părinții tăi…eu m-am atașat de un tei din fața blocului meu pe care-l știam doar de câțiva ani de când m-am mutat acolo și am plâns când l-au tăiat, îmi imaginez cum e când se taie copaci cu care practic ai crescut ani de zile împreună :(

  Dora Constantinovici
  2015-04-16 18:32:40 | Raporteaza
 • 9

  ion: e trist, foarte trist. știu că în unele zone tot din sectorul 6 au montat niște stropitori pentru gazon chiar și acolo unde nu era cazul. alți bani, altă distracție. tot pe barba cetățeanului desigur.

  Dora Constantinovici
  2015-04-16 18:36:09 | Raporteaza
 • 10

  @concluzia: cred că nimeni n-a crezut că există această tendință de a distruge de tot spațiul verde. adică e o prostie majoră până și pentru primării să facă asta, nu există scuze. oamenii nu ies dacă nu li se explică riscurile (uneori nici atunci) – încă nu avem exercițiul democrației pentru că nu ne cunoaștem drepturile chiar dacă suntem toată ziua cu cuvântul în gură. interogarea și amendarea deciziilor statului și aleșilor noștri trebuie făcute tot timpul anului (nu doar de alegeri)

  Dora Constantinovici
  2015-04-16 18:42:20 | Raporteaza
 • 11

  “leiberalul” manescu este la fel, sau mai rau decat colegul lui pedelikeaua poterasa … Vai de noi, cei din sectorul 6 … ca poate la restul sectoarelor e mai bine !

 • 12

  @grobel: nu știu ce să spun despre alte sectoare dar sectorul 3 cu Negoiță are cam aceleași probleme. ce nu înțeleg eu – de ce, în condițiile în care în toate capitalele se investește în spațiile verzi – la noi ele sunt desființate. adică nu știu, după modelul maimuțărelii măsurilor UE (repetată la nesfârșit în alte cazuri) primarii Bucureștiului n-ar trebui să apere cu viața copacii?

  Dora Constantinovici
  2015-04-17 11:13:36 | Raporteaza
 • 13

  ce mare branza…..betoanele sunt viitorul…

 • 14

  foto sunt diferite !!! unele sunt in plin frunzis si altele prin ce anotimp fara frunze???

 • 15

  Aceeasi problema si in sectorul 3, pentru ca suntem condusi de psihopati antisociali…care se gandesc numai la bani…pentru ei nu conteaza frumusetea unui parc, a unui bulevard…la ei singura valoare este banul…cat mai mult…si obtinut prin orice mijloace. Sa ne ajute DNA-ul sa-i mai rarim..pe acesti psihopati..

 • 16

  Daca ne pasa de ce se intimpla in cartierul nostru putem face ceva macar pt viitor, invatind din experienta cu parcul Moghioros care l-am lasat pe mina lor. Citeam mesajul despre frumoasa salcie de la piciorul podului, pot sa va spun ca am participat la plantatea copacilor din acest parc(“munca patriotica a elevilor”) si cit eram de incintata peste ani cind i-am vazut crescind, pling pt ei. Acum putem sa ne manifestam nemultumirea prin mailuri trimise de citi mai multi dintre noila primaria sectorului 6, putem organiza in continuare proteste, putem cere consultarea cetatenilor pt viitoare proiecte si putetem cere anchetarea acestei renovari care nu se mai trmina. Eu sunt de mult intr-un dialog cu primaria sect 6, despre anumite aspecte ,sobolanii din zona cimema Favorit pt care am cerut deratizare , cinematograful “Favorit” proiectul centrului cultural, toaletarea boschetilor , curatenia din parculetul favorit. Am avut raspunsuri pozitive din partea primariei. Dar mai nulte semnale trase de cetatenii sectorului le vor arata ca nu sunt de capul lor , ca la viitoarele alegeri vor fi sanctionati,le-am promis-o. Ramine sa ne organizam , proteste in fiecare duminica , trebuie sa ne ia in seama. Vorbe fara actiune, deci sa trecem la treaba. Succes!

 • 17

  In urma inlocuirii gardurilor spatiile “verzi” (unde-o fi verdeata nu stiu) din jurul blocurilor au devenit latrine pt cainii cu stapani nesimtiti!

 • 18

  ” cred că nimeni n-a crezut că există această tendință de a distruge de tot spațiul verde”- Da, nu intelegeam scopul. Ei acum incepe sa se vada: garduletele care le-au inlocuit pe cele vechi (care rezistau de vreo patru ani fara nici o problema), se pare ca rebuie vopsite periodic (unele au fost chiar inlocuite dupa un an ca erau prea ruginite pt “inaugurare”), “gazonul” (desi cam rarut, care a inlocuit liliac, trandafiri, iasomie) trebuie tuns sistematic, ocazie cu care se distrug din nou plantele ornamentale …Asa se creeaza locuri de munca in Romania si banii circula …

 • 19

  E o mizerie ce se intampla in sectorul 6. Acest primar e o catastrofa! Locuiesc in zona Baia de Aries-Politehnicii. Au inceput anul trecut “modernizarea” unei sectiuni a Aleii Politehnicii. Adica, au scos tot asfaltul, iar cei care aveau locuri de parcare inchiriate de la primarie si-au mutat masinile pe bulevard. Si s-au inarmat cu cizme de cauciuc sa faca fata noroiului. Au asfaltat trotuarul, au plantat pe marginea lui gard viu care s-a prins doar partial si au inventat si un gard metalic peste el. Iar strada a ramas asa. Cu ceva pietris si cu mult noroi. Cand ploua, ca zilele astea, e o aventura sa iesi din bloc. Peste toate astea, spatiile verzi din zona (o minune- aveam pana si veverite) au fost mutilate, pentru a permite montarea de stropitoare care in fiecare seara pe la 11 si dimineata pe la 5, te fac ciuciulete daca ai nefericita inspiratie sa iesi din bloc. Fiindca, desigur, uda aleea de intrare in bloc si nu spatiul verde. Un primar… incalificabil. Cand naiba sunt urmatoarele alegeri?

 • 20

  Hey, I have been looking around for someone who takes Boudoir photos. I am getting married in Sept and thought it would be a neat gift idea for the fiance. I’m originally from Evansville, IN but am having my baerlcohette party in Nashville one weekend this summer and thought maybe we could do it then. How much do you charge? Thanks for your time and look forward to hearing back from you! Emily

 • 21

  cool info Everyone loves what you guys are usually up too. This sort of clever work and coverage! Keep up the wonderful works guys I’ve you guys to my personal blogroll.

 • 22

  Having flown from New York to a Midwestern city which shall remain unknown, on the day after Xmas, I must tell you, as a person of color, that was the scariest shit ever. I was sweating, afraid security would take my new makeup mousse and mascara. Upon landing in this midwestern city, I reached into my bag to take a sip of my metallic water bottle, only to be stared down my 2 white folks who seemed to assume that I had an illegal device in my bag. I took a sip of my water and gave them the meanest side eye my brown body could muster.

 • 23

  he is the one that needs to be kept warm, not the walls…lol. So most of my quilts are made big enough to cuddle under or bed size.Thank you for the chance to win!

 • 24

  Felicidades Genine! Que los proyectos por venir sean bienaventurados. Un saludo y por aqui sigo leyendote y disrutando tu arte.Saludos desde Ciudad de México

 • 25

  Good PPV, if you overlook the Dungeon Master and all of those damn commercials (seriously, people pay money and you get Kwik-E-Mart to sponsor the show so they DON’T have to sit through commercials).One last little nitpick: If the “Anonymous GM” thing is done, why was the podium still there unless as a memorial to how he/she/it died on the way back to his home planet? Why I noticed this is beyond me.

 • 26

  Heyfinaly I found what I was looking forhow did you guys found this information??thank you for your article I saw it on Yahoo And I bookmarked it .I like. You have my email guys, so can you please send me an email when you post some new blogs on your site!!! thank you and have a nice day

 • 27

  One look at Rob Buckley and you can see that talent isn't the only thing he's got going for him – Oh my, yes. (!) I’m glad he persevered!

 • 28

  I got chills reading about your reunion with your friend and her precious little miracle. As I read I was smiling, nodding, tearing up. And then, a most magical sweet little gift, waiting for me at the end of this post. And such kind words. The chills ran down my arms for the second time. Thank YOU for enjoying what I write, for visiting me at my blog, for considering me a friend. I’m honored and touched. I am so glad we ‘met.’ And I so enjoy visiting YOU every day. Your words never fail to touch my heart.

 • 29

  Und Du gräbst natürlich im Restaurant keine fremden Taiwanesinnen an, sondern lässt Dir ganz relaxt Sh.s Geschäftsideen erläutern. :-) Hast Du ihr eigtl. schon erzählt, dass der Gründer von IKEA ein sehr gerissener Geschäftsmann ist, und dass man sehr viel von ihm lernen kann?

 • 30

  Thanks for recommending this! I’ve been searching for a new comedy since I called the time of death for the Office earlier this year (which I see you’ve done too). I think Van Der Beek and the plaid shirt might just clinch this one for me.

 • 31

  zou het niet weten, het product wordt niet meer door Conceptronic vokhecrt, dus ik ben bang dat een EOL product niet of nauwelijks nog verdere ondersteuning krijgt.En wat zal er dan geupdated moeten worden?

 • 32

  Como disse o anonimo 9:30 РQuerem saber mais sobre o Gilberto Carvalho e a gang entrem no ucho info e oṳam as grava̤oes (audio) com as vozes da ex mulher do Celso daniel e cita̤oes sobreo nome de gilberto de carvalho como qeum cordenava as ac̵es.

 • 33

  I would like to thank you for the efforts you have put in penning this blog. I’m hoping to check out the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now

 • 34

  I love the names that could’ve been I really like how MAC comes out with textured stuff but it makes me think that I wouldn’t want to use it for fear of messing it up!Soo recently posted …

 • 35

  (offblog) directs me to (or ) in the Supreme Court of California. It’s called Barrett v Rosenthal 40 Cal.4th 33, 146 P.3d 510, 51 Cal.Rptr.3d 55 (Cal. Sup. Ct., Nov. 20, 2006) (see findlaw (free sub req’d) for the full text () of decision, for resources, and for discussion). It turns on the terms of section 230(c) of the Communications Decency Act 1996 (47 USC § 230(c); | ), which has no direct Irish equivalent. But it makes for interesting reading, and its theoretical and structural arguments could be tried in other common law jurisdictions, such as Ireland, though likely to less dramatic effect than in Barrett v Rosenthal.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!